Friday, 26 August 2011

kerja tu best

Semalam secara rasmi nya saya berhenti kerja (macam penguguman raya je hehe) . Diam tak diam aku dah berkerja selama 36 hari , kejab kan masa berlalu . Selama ni aku fikir kalau berhenti kerja tu best , happy ...tapi rupe nye tak . Sedih juga la lebih lebih lagi bila dengar ucapan "bye jumpa lagi nanti" . Aku memang cukup benci dengan perpisahan .

Orang kata bila kita dapat kaji kita rasa happy giler , rasa dunia ini macam ana yang punya . Tapi aku tak rasa pun perasaan macam tu . Mungkin sebab perkerjaan ini bukan aku nak kot . Lagi pun dari hari pertama aku kerja niat aku just nak tolong je , bukan nak kerja apatah lagi nak dapat gaji . Mak ayah aku cakap aku untung sebab kerja part time je tapi gaji boleh tahan . Ye la kot and aku memang bersyukur pun .

Macam mana kerja ?

Itulah yang selalu kawan kawan tanya . Kerja nye memang seronok tak tension cuma kadang kadang tu ada la penat standard la kan . Kerja aku just kira gaji orang . Masukkan gaji harian dieorang . Kadang kadang tu keep in data , laminat kertas , buat kad . Yang buat lagi best sebab ada kak malia (senyum sampai ke telinga kalau kak malia baca ni hehe) . Walaupun jarak umur kteorang jauh tapi kak malia pandai cari topik untuk di bual kan . Cara kak malia layan aku pun macam kawan kawan sebaya . Walaupun aku ada buat salah macam tersalah masuk data , tersalah kira gaji , tapi kak malia tak pernah marah pun (mungkin sebab kak malia takut aku report kat ayah kot hehe) . Tapi kalau kena marah pun aku tak kisah sebab tu kan satu proses pembelajaran .

Dekat ofis tu just aku ngan kak malia je yang melayu yang lain tu semua nye cina . So kalau dieorang berbual tu memang aku tak faham langsung la tapi kak malia habat sebab die faham cuma tak boleh nak bercakap je . Hebat kan .  Kawan kawan ofis yang lain (atau mungkin lebih sesuai dipanggil akak) ialah sin ee , auntie teo ngan kerlin . Mula mula tu memang tak bertegur sapa la tapi lama lama tu boleh la .

Ilmu yang aku dapat time kerja ni  memang cukup hebat . First orang selalu cakap kerja kat ofis best , ada kerusi pusing pusing , sejuk (memang pun kadang kadang suhu nye 18 degree) , tak banyak kerja . Buat kerja sikit sikit , bual bual lepas tu cukup time balik. Tapi hakikat nye tak macam tu . Susah dan memeningkan kepala . Bila time gaji je kaka malia ngan sin ee  dah sibuk . Buat tu la ini la . And kebiasaan nye orang ofis la yang selalu balik lambat daripada pekerja biasa .

Kedua , kilang tempat aku kerja ni kilang jahit so die orang mengamalkan gaji borong (kecuali orang ofis) . Kalau banyak jahit banyak la gaji kalau sikit sikt la gaji . Bila kira gaji dieorang tu memang sedih . Setengah bulan tu ada yang dapat cuma dua ratus je . Bayangkan je la duduk kat jb yang kos sara hidup lebih tinggi daripada kl , menyara hidup dengan gaji yang macam tu .

Yang ketiga , bila aku dah kerja baru aku menghargai and kadang kadang tu rasa kagum dengan pekerja asing . Kat kilang tu ada nepal , indon ngan vietnam . Ada yang baru berusia 18 tahun sudah merantau cari rezeki . Bukan sebarangan orang mampu lakukan tu . Hanya orang yang kuat je yang mampu .

So kesimpulan nya kerja tu memang best cuma terpulang kepada kita untuk mencorakkan nye . And bila kerja tu jangan hanya mengharap pada gaji . Cuba cari dan belajar apa yang terkandung dalam buku kerja itu kerana buku itu tidak dapat kita peroleh di libray hanya boleh dibaca apabila kita sendiri melalui nya .

Lastly , thanks kepada kak malai dah ajar kte macam macam perkara . Kalau dulu kte tak tau laminat kertas , sekarng kte dah tau . Kalau dulu kte tak tau guna mesin potostate yang besar tu , sekarang kte dah tau ..... and macam macam lagi la . Saya memang seronok kerja kat ofis tu walaupun pernah satu hari tu ada perkara yang membuat saya nak berhenti . Berkerja di melati fesyen memberi seribu kenangan untuk saya simpan sebagai satu lagi bab dalam nota kehidupan saya

Terima kasih sekali lagi kepada kak malia , kak aina , mak cik mak cik (oh tak lupa kepada madam yang bagi gaji hehe) and kepada semua warga melati fesyen :)





Sunday, 21 August 2011

itu dan ini

Tinggal berapa hari je lagi nak pergi daftar u tapi banyak lagi benda yang belum settel . Check up belum ... pasport pun belum almaklum la sibuk kerja (macam banyak no kerja die tu) . Fasal check up tu tak berapa risau sangat sebab aku dah beritau kat hospital tu yang aku risau ni fasal pasport . Barang barang lagi la jangan cerita , semua belum di bela lagi .

Semalam and pagi tadi aku settel kan segala macam borang dan semua nya sudah di isi . Dua hari jadi kerani tak berbayar , print la , copy la . Dah siap tu rasa ringan sikit .


sibuk kan ...tapi cuba tengok kat kiri tu
sempat lagi berfb tu :)



merata tempat ada kertas
sorry ye ma sebab sepahkan rumah hehe

matrik vs rumah

Juadah buka puasa di matrik

1. nasi ayam or nasi tomato or nasi briyani
2. air jagung
3. popia coklat
4. donat coklat

Juadah buka puasa di rumah

1. nasi briyani
2. mee goreng
3. sambal goreng
4.rendang ayam
5. lepat pisang
6. kuih deram
5. roti jon
6. roti arab
7. bubur pisang

Haha ... best kan berbuka puasa kat rumah . Itu juadah semalam . Yang pasti ke semua juadah itu dibeli di bazar bukan di masak di rumah

Sunday, 14 August 2011

kecemerlangan yang tiada nilai

Hari ini saya ingin berbangga diri . Kawan saya kata semakin banyak tingkap diri yang kita buka semakin orang mengenali kita dan saya rasa anda semua belum cukup mengenali saya . Saya tak nak cerita la fasal nama , umur or hobi tu macam soalan budak tadika tapi saya nak cerita satu kehebatan or lebih tepat dipanggil kebijaksanaa .

"PAKAR SEJARAH"

Itulah gelaran yang saya dapat time sekolah menengah dulu . Setiap kali exam result sejarah saya sentiasa hebat . Yang paling teruk pun B . JIka yang paling teruk B , anda boleh teka kan yang paling hebat tu apa .Kalau bahagian esei tu markah mesti 70 ke atas . Jika time kelas sejarah kawan kawan lain dah sangap sebesar besar alam , saya pula tekun mendengar apa yang cikgu ajar . Sampai ada sekali tu cikgu cakap "awak punya kertas periksa ni tak payah tanda pun tak pe comform banyak betul" . Dan saya dapat A+ untuk sejarah time spm . Bukan A solid bukan juga A - tapi A+ . Hebat kan

Selepas dua tahun berlalu .....

Saya masih ingat lagi  sukatan pelajaran sejarah dari form one sampai la form five . Perjanjian pangkor , sejarah naning , ciri ciri pra sejarah , zaman kegelapan , perjanian tanah melayu , rancangan malaysia , faktor faktor penjajahan , zaman renaissance , cara cara islam sampai ke asia tenggara , faktor faktor penentangan orang melayu terhadap sistem kerakyatan jusoli

Lagi ....

Apa perbezaan antara ciri ciri malayan union dengan perjanjian tanah melayu ? Apa itu rancangan briggs ? Apa faktor kedatangan jepun ke tanah melayu ? Apa itu perjuangan UMNO ? Apa itu pembentukan parti perikatan ? Kenapa dibentuk persekutuan malaysia ? Siapa penasihat british di negeri negeri di tanah melayu ? Apa itu SBUB ? Bagaimana pentadbiran brooke di sarawak ?

emm ....

Wah hebat nye seorang "pakar sejarah" hanya ingat tidak sampai suku daripada apa yang dia pelajari di sekolah ! Anda memnag hebat "tersangat la hebat " . Anda sering kata anda hebat sejarah kerana anda sangat cinta kan negara . Anda kata anda mempunyai semangat patrioti yang tinggi . Anda kata anda amat menghargai tokoh kemerdekaan . Tapi pada hakikat nya anda semakin melupakan sejarah negara anda sendiri .

Anda anda yang sedang membaca ni ,  saya yakin anda pernah ambil exam ,so cuba lah jawap soalan soalan di atas ...

Ye saya akui saya semakin lupa akan sejarah negara saya sendiri dan saya baru sedar yang selama ini saya bertungkus lumus membaca sejarah bukan semata mata kerana minat tetapi lebih kepada untuk mengekakalkan gelaran "pakar sejarah" dan mengekalkan huruf A dalam slip exam .

Sebab itu lah bagi saya kecermelangan dalam exam bagi subjek sejarah bukan lah satu  ukuran yang tepat untuk menguji tahap patriotisma rakyat . Saya sendiri akui ramai rakan rakan termasuk saya sendiri hanya menghafal fakta fakta sejarah tanpa memahami nya  . Ada juga dikalangan rakan yang buta buta menghafal skema jawapan . Maka tidak hairan lah bagi seorang pelajar yang sedang belajar sejarah tidak celik terhadap sejarah . Ini kerana mereka (atau lebih tepat jika digunakan kata ganti nama kami) hanya belajar untuk exam untuk membanyakkan huruf A dalam slip . Saya percaya jika ada 10000 calon spm yang dapat A+ untuk subjek sejarah tidak sampai suku daripada mereka yang masih ingat sukatan pelajaran itu sampai ke hari ini . Ilmu hanya dicurahkan time exam . Selepas satu atau dua jam ilmu itu akan dibuang jauh jauh .

Bersemparna ulang tahun kemerdekaan negara yang ke 54 ini marilah kita cuba semai , tanam , dan baja semangat cinta akan tanah air agar benih itu dapat tumbuh menjadi daun yang menghijau lantas dapat menguntum bunga yang akan mewarnai negara yang tercinta ini . Meletakkan berpuluh puluh bendera di kereta , mengibarkan jalur gemilang yang sebesar alam di rumah tidak akan membawa apa apa erti jika di dalam diri itu sunyi daripada perasaan patriotik .Semangat patriotik itu bukan semata mata menyokong parti parti politik tertentu  dan mengundi mereka ketika pilihan raya tetapi perasaan mahu memelihara keamanan negara dan menjaga keharmonian yang telah dikecapi .

Hargai lah para pejuang kemerdekaan negara kerana perjuangan itu sebenarnya perit . Kita mungkin tidak faham atau kita memang tidak akan pernah faham perasaan mereka apabila melihat seorang demi seorang rakan tumbang di depan mata . Melihat rakan   menghabiskan nafas dengan parang yang masih terpacak didada . Ketakutan kehidupan mereka apabila melihat tentera penjajah lalu di depan mata . Kita memang tidak akan pernah faham kerana kita sudah terbiasa dibentangkan dengan tikar baldu . Ingatlah kejayaan , kemajuan dan kecemerlangan yang kita kecapi pada hari ini adalah bermula daripada darah yang tumpah dari tubuh seorang insan yang sudah dilupakan iaitu seorang insan yang digelar pejuang .

Belajar lah sejarah dengan penuh rasa minat . Minat untuk mengetahui susur galur negara agar kita generasi pelapis ini dapat mengekalkan kemerdekaan yang telah diberi kepada kita secara percuma dari generasi terdahulu . Ingat lah kata kata dari mantan pm , Tun Dr Mahathir  "sesuatu bangsa yang tidak mempelajari sejarah akan terus melakukan kesalahan berkali kali yang akan berakhir dengan keruntuhan bangsa itu" atau kata kata yang selalu kita dengar  "sejarah akan berulang jika kita melupakan nya" .


cintai lah tanah air kita


Friday, 12 August 2011

saya sayang cikgu

Petang tadi lepas habis kerja singgah ke bazar ramadhan almaklum lah bila berpuasa ni dapur di rumah dah berpindah tempat ke bazar ...hehe... Lokasi bazar tu berdekatan dengan rumah cikgu tempat aku tuition dulu . Nama cikgu tu cikgu ani . Dah beberapa kali pergi bazar balik mesti lalu dekat depan rumah cikgu tapi tak singgah pun sebab cikgu tengah mengajar  . Kalau orang bercinta kata tak dapat tengok orang , dapat tengok bumbung rumah pun jadi lah . Terbalik pula aku , tak dapat jumpa cikgu , dapat tengok rumah pun jadi lah .

Petang tadi balik dari bazar lalu depan rumah cikgu tengok lengang je tak de budak budak so ayah pun cakap singgah la . aku pun turun kereta beri salam . Ayah cikgu yang jawap .

ayah cikgu :
masuk la dulu cikgu ani tengah sembahyang

Beberapa minit kemudian ....

cikgu ani :
amirah !


Happy nye aku . Cikgu ani still kenal ngan aku . Bagi seorang pelajar tiada perkara yang lebih mengembirakan selain daripada cikgu masih ingat nama anak murid nye kerana sepanjang kerjaya guru mereka telah mengajar beratus ratus pelajar . Apabila guru masih ingat nama kita walaupun dah lama tak jumpa itu sesuatu perkara yang cukup membanggakan .

Aku tuition dengan cikgu ani dari form 4 sampai form 5 . Cikgu ani ajar subjek add mt ngan physics . Aku start tuition dari darjah satu lagi tapi daripada ramai cikgu tuition , cikgu ani lah cikgu tuition yang paling best . Cikgu merupakan seorang guru yang cukup bertanggungjawab . Kalau tak tuition cikgu ani akan call kalau tak dapat cikgu akan hantar message lepas tu pesan kat kawan lain suruh beritau . Yuran nye murah tapi nota ngan latihan yang cikgu bagi sangat banyak . Tak macam pusat tuition yang pernah aku pergi . Dah la yuran nye sangat mahal tapi latihan nye asyik latihan yang sama sampai aku dah hafal jawapan . Yang cikgu nye pula ajar dua tiga patah je lepas tu pergi ofis tidur kalau tak pun lepak .

Cikgu ani tak pernah berkira . Kalau budak minta nota lebih cikgu akan bagi . Kalau budak budak tanya mt yang tak masuk pun dalam senarai subjek tuition pun cigu akan ajar dan die terang kan bukan cuma dua tiga minit tapi sampai lima belas minit . Kalau tak tuition cikgu akan gantikan ke hari yang lain . Pernah satu hari tu cikgu buat kelas tuition sebab ada trial spm pada waktu petang dan disebabkan tak de transport cikgu sanggup ambil aku dekat rumah . Walaupun rumah aku jauh tapi cikgu tak kisah pun .

Cikgu ani adalah guru yang terhebat . Cikgu menjadi pendidik kerana keihlasan yang menebal dalam diri . Mengajar tanpa mengharapkan duit yang berbukit . Mendidik tanpa mengharapkan balasan ucapan "terima kasih" . Mengorbankan hampir keseluruhan hari hanya untuk menyalurkan ilmu kepada anak bangsa dengan harapan anak anak yang masih berhingus ini dapat menjadi modal insan yang dapat berbakti kepada negara . Terima kasih cikgu kerana mendidik saya :)

Friday, 5 August 2011

berpuasa di matrik

Alhamdulillah .... tahun ni aku dapat berpuasa dekat rumah bersama sama dengan mak ayah

mak :)
mungkin tahun ni je kite dapat puasa sama sama tahun depan
awak puasa kat sarawak , adik pula kalau ada rezeki
sambung belajar

Sedih pula dengar mak cakap macam tu . Kegembiraan berpuasa di rumah akan aku kongsi pada post yang akan datang . Hari ni aku nak cerita pengalaman manis aku berpuasa di perantauan . Bukan di uk tapi di matrik kuala pilah ...hehe . Perantau juga nama nye tu kan

Mendengar penguguman puasa di bilik tv C3 merupakan detik yang paling best . Habis sembahyang kat surau terus turun gi bilik tv dengan tak buka telekung terus duduk kat depan tv . Seronok sangat time tu . First time nak puasa kat tempat orang la katakan . Malam nye selain niat puasa , set alarm phone adalah perkara yang wajib almaklum lah orang liat nak bangun tidur .

Kisah bersahur ....

Hari pertama pagi pagi lagi dalam pukul 4 pagi dah turun gi cafe . Sorang sorang pula tu [aku kan suka ikut kepala sendiri] . Aku tak kejutkan pun roommate . Balik dari cafe baru aku nak kejutkan . "kau la orang pertama yang sahur kat matrik ni" ...tu la ayat abang nasi ayam ngan abang yang kurus kurus tu [tak tau nama] . Memang betul pun . Tak de orang pun kat cafe . Aku dah nak balik bilik baru ada dua orang kawan ni turun . Itu hari pertama la . Hari kedua lambat sikit . Pukul 4.30 paru turun cafe . Hari ketiga sahur kat bilik je . Seminggu puasa , sahur kat atas katil ...hehe . Memang payah nak bangun pagi . Sebelum tidur aku akan pesan kat yam suruh kejutkan sahur . Yam pula pesan kat tia dan tia pesan kat anney . Bila salah seorang tak bangun semua la tak bangun ... hehe . Itulah kehidupan ngan kawan kawan yang sekepala . Kalau bangun sahur pun just makan biskut ngan air masak je . Pagi pagi nak masak air memang tak la kan .

Yang kelakar nye yam ni teringin sangat nak bersahur kat cafe sebab nye cik midah ada masak sardin . Kalau juadah makan tengah hari tak de sardin ni . Dari awal puasa sampai la dah balik raya yam tak dapat nak sahur kat cafe . Aku ada juga plan nak ajak tiqa sahur kat cafe tu pun tak jadi . Semua orang sayangkan katil . Bangun bangun je dah azan nak sahur apa kan .... hehe . Kalau tak silap aku cuma tujuh hari je aku bersahur . Ok la tu kan . Tapi tak dinafikan tak sahur ni perut cepat lapar . Baru pukul 10 pagi  perut dah berghazal . La bilik aku tu hujung tanjung kena jalan jauh  . Tapi tu la yang dinamakan pengorbanan berpuasa kan ..

Kisah berbuka ...

Part berbuka ni yang best . Kat dalam kuliah dah fikir nak makan apa untuk berbuka . Juadah yang biasa aku beli ialah nasi ayam , nasi tomato , ngan nasi briani tapi semua nye hampir sama je yang beza nye colour nasi tu je . Nasi briani rasa macam nasi ayah . Tapi ok la kan sesuai dengan harga nye . Kuih pula wajib ada popiah coklat . Air pula air yang warna kuning [tak tau nama sintifik nye] . Berbuka dengan roommate memang best . Lagi best bila hujung minggu sebab tia akan bawa juadah yang mak die masak . Ada tiga kali kteorang budak budak aras berbuka sama sama . Sekali kat bilik aku , sekali kat bilik mira dan sekali kat bilik syai . Praktikum pun pernah berbuka sama sama kat cafe D .

Kisah terawih ....

Lepas je berbuka cepat cepat siap nak gi surau . Bilik jauh so jalan pun jauh la . Kalau aku nak pergi aku akan ajak ekin sebab die tu rajin gi surau . Kalau hari sabtu ngan ahad pergi saing ngan syai , tia ngan anney .Malam pertama tu memang ramai orang masuk seminggu puasa dah kurang orang .Yang best lepas terawih ada moreh tapi sekali je aku makan . Apa apa pun aku patut ucap thanks kat ekin sebab die la banyak mendorong aku untuk buat solat terawih . Tak dinafikan aku pun seorang manusia biasa yang iman nya naik dan turun .

aku
ekin malam ni kte tak gi la terawih
tutor banyak yang belum buat la

ekin
lepas kan sembahyang kan boleh buat

hari lain pula ....

ekin
mira gi tak surau malam ni

aku
tak kot ekin

ekin
jom la bukan lama pun

Thanks ekin ... Alhamdullilah banyak kali juga aku dapat buat solat terawih . Bukan jumlah yang jadi ukuran bukan juga bilangan rakaan yang jadi kebanggaan tapi tandaan keikhlasan yang menjadi titik aras kepada peningkatan pencapaian puasa .

Puasa kat matrik memang best . Dapat berbuka dengan kawan kawan dapat la menghilangkan rindu nak puasa ngan family .  Suasana blok perempuan yang tiada beza dengan hari hari lain , balik bilik seperti bukan bulan puasa , aras ada bau maggi  adalah saat saat yang pasti akan dirindui .









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...