Thursday, 16 May 2013

saya tak tau II

entri ni kesinambungan entri sebelumnya...bersiri tajuk ni ok ..maybe ada siri ke 3

ok ape yang tengah berlaku ni semua salah kte. salah kte sebab tak ajak buat asimen. salah kte sebab mendiamkan diri. and ape lagi problem....semua salah kte. tapi adil ke kalau put all thing kat kte tapi korang sendiri tak tengok ape salah korang. takkan la kte nak pi ketuk bilik setiap orang just tok ajak buat asimen. takkan la every asimen kte kena push everbody. one more thing. yang penting tok buat asimen ialah effort bukan pandai. kalau semua takde effort asimen tu takkan berjalan. oh salah kte sebab takde effort tok ajak korang ? kte dah penat la dengan semua ni. tolong group salah. tak tolong lagi salah. ok hangpa kata hangpa jumpa kte dengan cara baik tapi korang still letak semua kesalahan  kat kte. buat muka kat kte. ape ni ? kte try very hard tok masuk kelas ngan muka yang happy. try tok senyum. try tok jawap every soalan lecturer. try tok gelak ngan kawan. tapi yang sebenar nye kte rasa sangat kosong. korang tak rasa bersalah ke merosakkan mood kte ? kalau tak puas hati sangat buat balik asimen tu. start from zero. tapi bila kte dengan baik nak discuss korang lari. tu still salah kte ke ? entah. kte dah tak tau la nak buat ape lagi. and tolong la jangan kaitkan asimen ngan friendship. sebab asimen nak putus kawan. sedih. seriously  sangat sedih. 

saya tak tau

pengajaran yang paling utama sem ni ialah : ASIMEN INDIVIDU MUST BE DONE BY INDIVIDUAL & ASIMEN GROUP MUST BE DONE BY GROUP

asimen group maksudnya by group ok. so setiap member perlu take part. aku betul betul tak faham ape yang tengah berlaku sekarang ni. salah ke kalau ada orang yang nak tolong membuat draft asimen lepas tu pi jumpa lecturer tujuk betul ke tak and than discuss dalam group apa yang lecturer tu kata betul and salah. atau memang suka buat benda yang tak betul. salah ke aku kalau tak ajak every member member and member tu tok buat asimen. aku ni bukan setiausaha tok plan everthing. kalau selalu dok arah tu arah ni ada yang tak puas hati and bila diam diri pun salah juga ke. salah ke aku kalau everyone tak tunjuk effort tok buat asimen sebab tak di bagi arahan. perlu ke tunggu arahan tok buat kerja. dah tau tu group work so preper la awal awal. and asimen tu kena buat just dalam masa semingggu je kot. memang tak cukup ok kalau nak tunggu everbody move. nak digest article. nak fahamkan ape yang article tu cakap. nak kaitkan ngan approach. nak cari buku kat cais yang besaq tu. nak taip lagi. nak semak ayat lagi. nak buat oppinion lagi. tu semua take time. kalau hari rabu baru nak buat from zero ingat sempat ke. kami yang dah start hari ahad pun dok lagi  bergaduh betul ke point tu point ni. suka ke kalua kena stay up sampai pukul 6 pagi and kalau asimen tu ke submit pukul 5 petang pukul  4.49 still tok taip. suka ke macam tu. mungkin la salah aku sebab tak ajak kan. tapi kalau everybody buat tak tau je  tu pun salah terbesar aku ke. 

ok moral of the story...mirah you memang kena tentukan hari yang kena buat discussion tok setiap asimen. mirah kena gerakkan member member tok sama sama baca artikle. mirah kena tolong translet kan satu artikel tu. mirah kena terangkan satu artikel tu. and mirah kena marah member member yang tak buat kerja. buat baik secara tersembunyi ni memang orang tak tau and tak akan eppreciate.

betul la kata tiqah : kalau mirah tolong orang lain dalam diam orang tak kan tau and tak kan hargai. so mirah kena ikhlas. 

Sunday, 12 May 2013

Saturday, 4 May 2013

PRU 13

esok hari mengundi selepas kali terakhir time tahun 2008. saya bukan nak menukarkan blog ini kepada blog politik ye just nak menasihatkan je anda anda supaya tak mengupdate status kat fb tentang politik sedangkan anda takde knowledge pun tentang politic. banyak status kat fb tak kisah la yang sokong ruling party or  opposition, kebanyakannya lari dari fakta yang sebenar. saya yang dah kaji politic malaysia selama setahun ni pun tak berani nak update status tentang politic sebab politic kat malaysia sangat complicated . 

so moral of the story (as usually kan)...........kalau anda just baca tentang politic menggunakan sumber kat internet....or just dengar dari orang....stop la dari membuat andaian andaian yang bukan bukan. anda hanya boleh menganalisis politic and mengatakan orang tu betul or salah jika anda membaca buku buku buku buku dari sumber yang betul (nak lagi bagus  baca buku yang dibuat oleh penganalisis politic luar negara).

kepada yang balik mengundi....selamat mengundi. mengundi bukan satu tanggungjawap kepada negara tetapi sebagai penentu nasib negara (lecturer dick). selamat mengundi :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...